Smart Recycling önskar dig en glad midsommar!

Hoppas denna termin har varit till belåtenhet och att vi uppfyllt dina förväntningar. För kännedom så kommer vi ha sommarstängt några veckor i sommar så vi vill passa på att önska dig en fin midsommar och skickar med några miljösmarta tips inför den stundande högtiden och fortsatta sommarledigheten.

1. Välj hållbar fisk
Sill är som många känner till en traditionell del av midsommarbordet. Ett enkelt och miljövänligt val är att köpa MSC-märkt vilket är en certifiering på ett välskött och långsiktigt hållbart fiske. Vad gäller lax som också är en populär fisk till buffén så är det bästa valet en ASC- eller KRAV-märkt odlad sådan. Avstå gärna från ål som i dagsläget är en akut hotad fiskart.

2. Minska på köttet och välj grönt
Ät mer hållbart genom att minska på mängden kött och öka mängden grönt på tallriken. Välj gärna ekologiskt kött eller naturbeteskött på det kött du ska äta. Ett enkelt tips är att låta grönsakerna spela huvudrollen i maträtten och se köttet som endast ett tillbehör, snarare än tvärtom.

3. Laga mat på ett miljövänligt sätt
För grillen är det bästa valet kol eller briketter med FSC-märkning. Undvik tändvätska som släpper ut koldioxid och använd i stället tändpapper med stearin samt eltändare som inte avger något koldioxidutsläpp. När du kokar färskpotatisen kan du använda en vattenkokare som drar hälften så mycket energi som en spisplatta. Sätt sedan på locket på kastrullen vid kokning.

4. Minska matsvinnet
Det är vanligt förekommande med överkonsumtion under sommarens högtider. Ungefär en tredjedel av alla livsmedel som produceras slängs i soporna motsvarande ungefär 19 kilo mat per person och år. Ungefär 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Ett hushåll har möjligheten att spara minst 3 000–6 000 kr årligen bara genom att minska matsvinnet.

Läs mer här