Svårt att komma på nyårslöften?

Vi tipsar om att tänka ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är ett roligt och utmanande sätt att bryta invanda mönster och samtidigt öka kreativiteten.


1. Köpstopp. Avstå från att köpa nyproducerat under en tid och se hur länge du klarar av det. Det är snällt för både plånbok och miljö. Dessutom kan du skapa dig en uppfattning om vad du egentligen behöver köpa och vad du köper på impuls. Vill du ändå ha någonting nytt, ta en titt på andrahandsmarknaden eller anordna en prylbytardag på kontoret.

2. Restrensning. En dag i veckan kan vigas till en rensning där utmaningen finns i att endast laga middag av vad som finns i kylen, frysen och i skafferiet. Samla familj eller vänner och lista ut spännande och nytänkande recept som tar tillvara på den sista biten ost, den snart vissna basilikan eller den frysta påsen från sommarens bärplockning.

3. Bilbanta. Fundera över hur många gånger du tar bilen i vardagen, vilka resor som är nödvändiga och vilka som kan undvikas. Utmana dig själv genom att välja cykel eller kollektivtrafik i stället för bilen. För den som vill komma igång med träningen så är cykeln det absolut bästa valet. På så sätt kan du spara pengar samtidigt som du gör en tjänst för miljön.

4. Vegodagar. Schemalägg vissa dagar i veckan alternativt en längre period där du väljer bort köttet. Det finns en uppsjö med recept och inspiration för vegetarisk matlagning. Denna utmaning kommer med en vinst för din plånbok, hälsa och miljö samtidigt som du får chansen att upptäcka en ny livsstil.

5. Kapselgarderob. Hoppa på trenden med ett begränsat antal plagg som du har tillgodo under året. En kapselgarderob kan variera i omfång och byts ut för varje årstid, men brukar bestå av cirka 20 plagg. Det är ett sätt att ta tillvara på plagg du redan äger i stället för att köpa nya. Testa dig fram med oväntade kombinationer och komplettera med accessoarer.

6. Marksemester. Siffror från Naturskyddsföreningen visar att ett flyg släpper ut hela 74 000 gånger mer koldioxid än ett tåg. Flyget är med andra ord en stor klimatbov. Som tur är så finns det andra miljövänligare sätt att njuta av ledigheten. Bland annat går det alldeles utmärkt att tågluffa, cykelsemestra eller ge sig ut och vandra i skog och mark.